а

Заштитник грађана Зоран Пашалић изражава задовољство што је овогодишња Парада поноса у Београду, као и претходне три године, одржана без инцидената и верује да је тиме у Србији направљен још један корак ка већој видљивости и остваривању права на слободу окупљања и изражавања особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета, гарантованих Уставом и законима             

Пашалић подсећа да је држава дужна да заштити права свих својих грађана а друштво да негује и развија атмосферу толеранције у којој сваки  појединац може да живи слободно и без страха од насиља због своје различитости.

Иако се могу констатовати одређени помаци и напредак у остваривању права ЛГБТИ особа, постојећи закони и стратегије се не примењују у пуној мери, а нису отклоњени ни бројни системски недостаци и препреке са којима се ЛГБТИ особе свакодневно суочавају. Нисмо до краја сузбили стереотипе, предрасуде, стигме и насиље због којих је право на достојанствен живот ЛГБТИ особама и даље недостижно, и на томе морамо сви, од државе до сваког појединца заједнички радити, подсећа Пашалић.

Заштитник грађана је Параду поноса обележио и развијањем ЛГБТИ заставе на згради институције.

У овогодишњој шетњи поред заштитника грађана Зорана Пашалића и његове заменице за права детета и родну равноправност Гордане Стевановић учествовали су и запослени из стручне службе Заштитника грађана.

 

 

Током 2012. године Апелациони суд у Београду је донео прву извршну судску пресуду за говор мржње против ЛГБТИ популације, а затим је у грађанским парницама уследило још неколико случајева санкционисања говора мржње. Изменама Кривичног законика из 2012. године је уведен институт злочина из мржње у наше кривично законодавство, али се он не примењује у пракси, ниједна правноснажна пресуда није донета у Србији због злочина из мржње на основу сексуалне оријентације и родног идентитета, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић на Међународној конференцији о злочину из мржње и говору мржње.

alt="Опширније..." width="280" height="251" style="float: right;" />Охрабрује чињеница да је Министарство унутрашњих послова одредило осам официра за везу са ЛГБТ заједницом. Нећемо дозволити да Србија буде земља мржње. Наше окупљање у недељу неће утицати на оне које мрзе, већ ће мотивисати равнодушне да дигну глас против мржње и не дозволе да она превлада, рекао је Пашалић.

На конференцији је учестовала премијерка Ана Брнабић,  представници државних и независних органа, као и невладиних организација.

Међународну конференцију о злочину из мржње и говору мржње, у оквиру манифестације Недеља поноса посвећене правима ЛГБТИ популације, организовала је невладивина организација Civil Rights Defenders из Београда.

 

b_280_0_16777215_00_images_slika-.jpgИзвештај УНДП-а „Бити ЛГБТИ у Србији“ даје приказ о томе којим нормативним оквирима Србија гарантује и унапређује права припадника ЛГБТИ популације, као и слику о томе са којим проблемима се ова популација најчешће сусреће због своје сексуалне оријентације у нашој земљи. Оно што нама државним органима преостаје јесте да видимо шта све још можемо учинити за побољшање њиховог положаја, указала је данас заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић на представљању извештаја УНДП-а у Народној скупштини у Београду.

Она је на заједничкој седници скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Одбора за европску интеграцију на којој је пред одборницима, представницима државних органа и цивилног сектора представљен извештај навела, да се ЛГБТИ особе слабо обраћају Заштитнику грађана, па се ствара слика да проблема нема у остваривању њихових права, а основни разлог лежи у неповерењу у институције система.

Не обраћају се државним институцијама, јер немају поверења у њих. Плаше се да њихова обраћања неће остати у тајности, нису сигурни да ће институције заштитити њихова права и да ће насилници бити адекватно кажњени, нагласила је Стевановић.

Она је додала да медији морају да обраћају пажњу на посебно рањиве групе, а када је реч о ЛГБТИ особама треба да приближе широј јавности проблеме са којима се оне суочавају. Такође, образовни систем треба да ради на развијању толеранције и отклањању предрасуде код деце према особама другачије сексуалне оријентације, да уџбеници приказују ЛГБТИ особе у складу са међународним стандардима, а наставници да се едукују и сензибилишу, како би на одговарајући начин поступали са ЛГБТИ ученицима.

Извештај УНДП „Бити ЛГБТИ у Србији“ је потврдио оцене и препоруке Заштитника грађана садржане у његовим годишњим извештајима за 2016. и претходне године. Овај извештај је значајан пресек стања када је реч о остваривању и заштити права ЛГБТИ особа, али и подсетник да треба да уложимо веће напоре у циљу отклањања препрека у остваривању и заштити права ове групе грађана, истакла је заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић на данашњем представљању извештаја УНДП о положају ЛГБТИ особа у Србији у београдском Медија центру.

b_280_0_16777215_00_images_20170913izvestajlgbt1.jpgСтевановић је навела да овај извештај констатује одређене помаке и напредак у остваривању права ЛГБТИ особа. Иако је неспорно да они постоје, ипак нису отклоњени бројни системски недостаци и препреке са којима се ЛГБТИ особе свакодневно суочавају, нити је дошло до сузбијања стереотипа, предрасуда, стигме и насиља због којих је право на достојанствен живот ЛГБТИ особама често суспендовано. Заменица заштитника грађана је скренула пажњу да се ЛГБТИ особе ретко обраћају државним институцијама са својим проблемима, чак и у случају претњи насиља, јер се плаше стигматизације од стране своје околине уколико се открије њихова сексуална оријентација и/или родни идентитет, а са друге стране ретко долази до одговарајућег одговора органа и адекватног санкционисања насилника. Медији имају обавезу да обраћају пажњу на посебно рањиве групе, а када је реч о ЛГБТИ особама треба да приближе широј јавности проблеме са којима се оне суочавају и извештавају о њима етички и афирмативно током целе године, а не само уочи Параде поноса. Образовни систем треба да ради на развијању толеранције и отклањању предрасуде које деца већ у основној школи имају према особама другачије сексуалне оријентације и родног идентитета, да уџбеници приказују ЛГБТИ особе у складу са најновијим научним достигнућима и међународним стандардима, а наставници да се едукују и сензибилишу, како би на одговарајући начин поступали са ЛГБТИ ученицима и ученицама додала је Гордана Стевановић. Она је указала да правне последице прилагођавања (промене) пола и родног идентитета нису нормативно уређене, као и на неопходност правног регулисања њиховог положаја.

Извршна директорка регионалне мреже "Ера" Драгана Тодоровић је навела да је ситуација у земљама Западног Балкана по питању ЛГБТИ особа слична и да већина становништва тих земаља сматра да је хомосексуалност болест. По њеним речима земље у региону имају добре законске оквире, али да се мора радити на већој примени закона, јер постоји велики јаз измељу нормативног оквира и реалности.

Говорећи о извештају "Бити ЛГБТИ у Србији" координатор тог пројекта Ненад Петковић је рекао да су ЛГБТИ особе изложене дискриминацији у разним областима живота здравству, запошљавању, образовању, приступу социјалним услугама. Указао је да су ЛГБТИ особе често жртве злочина из мржње и говора мржње али да ти злочини нису прописно истражени, додајући да нема судских пресуда које их санкционишу злочине из мржње на основу стварне или претпостављене оријентације или родног идентитета. Он је додао да Србији недостаје и закон о родном идентитету и закон који ће регулисати истополне бракове.

baner1