а

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да су неопходне даље измене важећих прописа како би се побољшао квалитет живота и остваривање права ЛГБТИ особа у Републици Србији и указао да још увек није усвојен закон о истополним заједницама.

„Још у децембру 2020. године препоручио сам Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог да што пре изради нацрт закона о истополним заједницама, али он до данас није усвојен. Упркос томе, сматрам да су у законодавном смислу учињени видљиви помаци на унапређењу положаја ЛГБТ особа“, рекао је Пашалић на научном скупу „Брак, ванбрачна заједница, истополна заједница: перспективе једнакости у контексту различитости“.

Пашалић је навео да позитивну промену представља што је забрана дискриминације на основу полних карактеристика садржана у новом Закону о родној равноправности, као и што су забрана дискриминације интерсекс особа на основу полних карактеристика и експлицитна забрана дискриминације деце по истом основу уврштени у Закон о забрани дискриминације, на сугестију Заштитника грађана.

“Од доласка на ову функцију указујем на потребу измена Кривичног законика како би се кривична дела извршена на основу сексуалне оријентације третирала као дела расизма и нетолеранције. Такође, потребне су измене Закона о бесплатној правној помоћи како би се ЛГБТИ особе уврстиле у категорију корисника у осетљивом положају, као и Закона о уџбеницима који би садржао експлицитну забрану садржаја којима се подстиче формирање предрасуда и стереотипа“, нагласио је Заштитник грађана.

Пашалић је подсетио и да су по препоруци Заштитника грађана измењене дискриминаторне одредбе па сада и ЛГБТИ особе могу да буду донори јајних ћелија и ембриона.

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је вечерас да је неприхватљива свака врста насиља над другом особом, посебно над женама, било оно психичко или физичко, и поновио да надлежни органи треба да конкретно помажу жртвама у смислу процесуирања и кажњавања оних који врше насиље.

“Од 2004. године радио сам на препознавању и заштити жртава насиља, пре свега жена жртава породичног насиља, и стварању могућности да надлежни органи конкретно помажу жртвама у смислу процесуирања и кажњавања оних који врше насиље. Омогућавање бесплатног прегледа жртава породичног насиља код лекара судске медицине је одличан корак у том превцу“, рекао је Пашалић на трибини коју је поводом Међународног дана борбе против против насиља над женама организовала Исламска заједница Србије.

Пашалић је навео и да је најтежа последица насиља отварање следећег круга насиља где особа која живи са насиљем постаје или будући насилник или будућа жртва.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а након медијских информација да је пре осам дана полицији пријављен напад на припадника ЛГБТИ заједнице, покренуо је поступак контроле правилности и законитости рада Министарства унутрашњих послова.

У циљу заштите особе другачије сексуалне оријентације, Заштитник грађана тражи од МУП-а да му у року од 15 дана достави све информације у вези са овим случајем, укључујући и информације о мерама које су предузете у циљу идентификације и процесуирања тројице нападача на ЛГБТИ особу.

Заштитник грађана је из медија дошао до сазнања да су тројица непознатих мушкараца 26. октобра 2021. године прво упућивала хомофобичне изјаве, а затим и физички напала припадника ЛГБТИ заједнице.

b_280_0_16777215_00_images_viber_image_2021-10-28_14-15-15-472.jpgЗаменица Заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић изјавила је данас да је у борби против сексуалног и сваког другог насиља над женама неопходно радити на подизању свести јавности о родној равноправности и на усвајању мера за унапређивање положаја жртава насиља, пре свега за њихово економско оснаживање.

„У Србији је неопходно подизање свести о различитим видовима насиља, као и о нултој толеранцији на насиље због чега Заштитник грађана у својим годишњим извештајима понавља препоруку да Влада Републике Србије треба континуирано да спроводи мере и активности посвећене подизању свести јавности о родној равноправности и мере за унапређивање положаја жена“, рекла је Стојановић.

Заменица Заштитника грађана је на конференцији „Борба против сексуалног насиља према женама – унапређење правног оквира и поступања", коју су организовали Координационо тело за равноправност Владе Републике Србије, Министарство правде и међународна организација „UNWomen“, рекла да се Заштитнику грађана јавља веома мали број жртвава сексуалног насиља и да се највећи број притужби које добија ова институција односи се на физичко, психичко и економско насиље над женама.

b_280_0_16777215_00_images_viber_image_2021-10-28_14-15-43-040.jpg„Један од великих успеха Заштитника грађана јесте што је наш предлог да се жртвама породичног насиља омогући бесплатан преглед лекара судске медицине уврштен у предлог Стратегије за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период од 2021-2025. године. На овај начин ће се омогућити ефикаснији кривични поступак, извесност кажњавања учиниоца насиља, избегавање секундарне виктимизације жртве у судском поступку и мањи трошкови судског поступка“, рекла је Стојановић.

Подједнако је важно и економско јачање жене жртве насиља како би она била у прилици да, након доживљених траума, напусти насилника и да води самосталан живот. У немогућности да то и учини, велики број жртава насиља се враћа у зачарани круг насиља, навела је Стојановић.

baner1