а

Заштитник грађана Зоран Пашалић најавио је данас да ће иницирати измене важећих законских прописа којима би се дефинисале посебне мере према осуђеницима за кривична дела против полне слободе након истека казне и окончања њиховог боравка у казнено-поправним заводима у циљу спречавања да поново изврше ова дела.

„Сматрам да треба изменити постојеће прописе како би се на извршиоце кривичних дела против полне слободе и у случајевима када су у питању пунолетне жртве, примениле посебне мере као што су обавезно јављање полицији и Управи за извршење кривичних санкција, обавезна пријава промене пребивалишта, боравишта или радног места, обавезно посећивање професионалних саветовалишта или установа, као и обавезна пријава намере да путују у иностранство“, навео је Пашалић.

Посебне мере би се примењивале на осуђенике који су издржали казну за кривична дела против полне слободе према пунолетним лицима, рекао је Пашалић поводом медијских објава које су привукле велику пажњу јавности да се особа која је извршила више силовања, односно која је вишеструки повратник, након одслужења казне налази на слободи без икаквих мера праћења.

„Измене постојећих прописа су неопходне јер се Закон о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима, познат као тзв. Маријин закон, усвојен 2013. године примењује само у случају када су жртве кривичних дела против полних слобода малолетна лица“, рекао је заштитник грађана.

b_280_0_16777215_00_images_20220628Izvestaj.jpg
Фото: Заштитник грађана

Иако је у 2021. години дошло до помака у положају ЛГБТИ+ особа усвајањем Закона о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације и Закона о родној равноправности, случајеви који су се нашли пред Заштитником грађана показују да су ЛГБТИ+ особе и даље често изложене дискриминацији, насиљу, предрасудама и стереотипима, да се суочавају са нападима, претњама и говором мржње и да се ретко одлучују да пријаве исте.

Пред нама је доста заједничких изазова - да развијамо толеранцију према различитостима од најранијег животног доба, да охрабримо ЛГБТИ+ припаднике да остварују своја права, да се ослободе страха и да им у томе пружимо подршку.

Због тога, амбијент у којем би припадници ЛГБТИ+ популације живели без страха остварујући своја права нам неће нико поклонити, већ га морамо сами изградити. Један од видова подршке за стварање таквог амбијента је и институционална подршка, истакла је данас заменица заштитника грађана Јелена Стојановић приликом промоције извештаја удружења Да се зна! о инцидентима мотивисаним мржњом према ЛГБТ+ особама у Србији у 2021. години. Она је том приликом позвала припаднике ЛГБТ+ популације да се без страха обрате институцији Заштитнику грађана чија су им врата увек широм отворена.

Промоција извештаја „Подаци, а не звона и прапорци 5“ организовала је невладина организација Да се зна! у Београду.

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас поводом Међународног дана поноса да су ЛГБТИ особе и даље изложене злостављању, вербалном и физичком насиљу и поручио да Србија мора обезбедити услове у којима би се припадници те популације осећали равноправним члановима друштва.

Правно уређење истополне заједнице и последицa прилагођавања пола и родног идентитета, едукација о положају и правима ЛГБТИ особа, активности усмерене на разбијање предрасуда и стереотипа и развијање услуга подршке, предуслов су за системско унапређење положаја ЛГБТИ популације у Србији, указао је Пашалић.

„Очекујем да ће усвојени Закон о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације и Закон о родној равноправности омогућити већи степен заштите ЛГБТИ особа, а будућим изменама Кривичног законика би требало кривична дела извршена на основу сексуалне оријентације третирати као дела расизма и нетолеранције“, навео је Зоран Пашалић.

Заштитник грађана покренуо је испитни поступак оцене законитости и правилности рада Министарства унутрашњих послова – Полицијске управе за град Београд поводом навода о облепљивању излога Прајд Инфо Центра у Београду неонацистичким налепницама.

Поступак је покренуо након што је 7. јуна 2022. године из медија дошао до сазнања да је излог Прајд Инфо Центра у самом центру Београда излепљен претходног дана око 23 часа, а на друштвеним мрежама објављен и снимак - по наводима медија - поменутог догађаја.

Заштитник грађана је од Полицијске управе Београда затражио да у року од 15 дана достави изјашњење о свим околностима наведеног случаја, укључујући информацију које мере је полиција предузела како би се починиоци идентификовали и санкционисали.

baner1