а

Заштитник грађана је, препознајући значај Асоцијације „Дуга" која се бави заштитом ЛГБТ особа и постојања два женска фудбалска клуба у граду, што је посебно значајно са аспекта родне равноправности и обезбеђивања једнаких могућности за развој спорта, одлучио да Дан људских права обележи и посетом овом граду, рекла је данас заменица заштитника грађана Гордана Стевановић у Шапцу.

Заменица заштитника грађана је у Шапцу са својим сарадницима посетила Асоцијацију „Дуга“, чија је мисија заштита и пружање помоћи ЛГБТ особама. На састанку, коме су присуствовали и представници града и стручни сарадници асоцијације, констатовано je да постоји велики степен неоставирања права ЛГБТ особа, и да цео државни систем, почев од јединице локалне самоуправе, министарстава до Заштитника грађана, као контролног органа, мора препознати и радити на заштити и унапређењу положаја ових особа, као и свих угрожених друштвених група.

Гордана Стевановић је током боравка у Шапцу разговарала и са руководством и играчицама ЖФК „Шабац“ као и чланицом градског већа задуженом за спорт,  како би се упознала са начином рада овог женског фудбалски клуба и могућностима афирмисања женског спорта у граду. На састанку је разговарано о изазовима и препрекама са којима се сусрећу фудбалерке фудбалског клуба односно о положају женског спорта у граду.

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана за родну равноправност je 4. децембра 2013. године учествовала је у раду на скупу које је организовало Министарство рада, запошљавања и социјалне политике са председницима општина и градоначелницима, на ком се разговарало о активностима на имплементацији Закона о равноправности полова у јединицама локалне самоуправе.

Заменица заштитника грађана је присутнима указала на недостатке у примени закона које су уочене у току надзора над применом Закона о равноправности полова на локалном нивоу које је Заштитник грађана спровео током 2012. и 2013. године а које ће садржати Посебан извештај на ову тему, који је у припреми.

Данас је у Народној скупштини Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова организовао јавно слушање на тему националне имплементације препорука Конвенцијe УН о елиминацији свих облика дискриминације жена (CEDAW), као и Конвенцијe Савета Европе o спречавању насиља над женама и у породици (Истанбулска конвенција).

Скупу су присуствовали представници надлежних државних органа, министарстава и невладиних организација, канцеларија УН и Савета Европе у Србији, као и заменица заштитника грађана Гордана Стевановић са сарадницама. Током дискусије заменица републичког омбудсмана Гордана Стевановић је представила рад и активности институције Заштитника грађана у овој области. Она је скренула пажњу на неколико закључака Комитета CEDAW и ставова у вези са Заштитником грађана, који су у супротности са чињеницама. Наиме, констатује се да извештаји указују на то да је „већина притужби које је примила служба Заштитника грађана одбијена због неоснованости у погледу дискриминације на основу пола“. То је нетачно, навела је Гордана Стевановић, јер je већина притужби због дискриминације по основу пола „одбачена због тога што пре обраћања Заштитнику грађана нису исцрпљена расположива правна средства“, а то није исто што и одбијање.

Она је позвала државне органе и невладине организације да штите и унапређују права грађана, а да је Заштитник грађана последња инстанца коме треба да се обрате у заштити својих Уставом и законима загарантованих права.

Драгана Грабовица, начелница Одељења за родну равноправност  на Другом модулу обуке и округлом столу „Родна равноправност на локалном нивоу“ који је организовала Стална конференција градова и општина у Нишу 29. новембра 2013. године, представила је рад Заштитника грађана у области родне равноправности и говорила о карактеристичним случајевима и притужбама по којима је поступало Одељење за родну равноправности.

baner1