а

У организацији Израелске агенције за међународни развој (Mashav), Центра за обуку „Голда Меир“ и Програма људских насеља Уједињених нација (UN-Habitat) од 24. јуна до 7. јула у Хаифи, Израел одржана је двонедељнa обука на тему „Род и локална управа“.

У раду радионице, уз 24 учеснице и учесника из 18 земаља света учествовао је и Лазар Родић, из стручне службе Заштитника грађана.

Током 12 радних дана, предавачи из организација UN-Habitat и UN-Women организовали су 12 предавања и 4 студијске посете на тему питања родне равноправности у локалним управама.

Тамара Лукшић - Орландић, Заменица Заштитника грађана и Ђурђица Ергић, чланица Савета за родну равноправност Заштитника грађана са сарадницима из одељења за родну равноправност разговарали су јуче са Софијом Мандић, координаторком програма Националног демократског института (НДИ).

Гошћи је у разговору представљена институција Заштитника грађана, посебно значај формирања Савета за родну равноправност, саветодавног експертског тела чији је задатак да Заштитнику грађана помаже у области родне равноправности, након чега је Софија Мандић представила Програм развијања родно сензитивних локалних политика са локалним механизмима за родну равноправност.

Опширније...

ЛГБТ популација у Србији и даље се суочава са дискриминацијом и нетолеранцијом, а у томе се истичу средњошколци, међу којима би око 80 одсто подржало дискриминацију над особама другачије сексуалне оријентације, показало је годишње истраживање удружења Лабрис, које је данас представљено у институцији Заштитника грађана.

Истраживање је показало и да би 38 одсто младића, узраста од 14 до 19 година, оправдало насиље над припадницима ЛГБТ популације, док само 16 одсто средњошколаца сматра да они треба да имају иста права као и сви остали.
Заменица заштитника грађана Тамара Лукшић-Орландић излагала је на  тему “Како образовни систем у Србији гледа на ЛГБТ особе, децу пре свега?“  и при том истакла да је Министарств просвете пропустило да поправи ствари  када није прихватило предлог Заштитника грађана да се код недавних измена Закона о основама система образовања и васпитања, експлицитно наведе сексуална оријентација као основ дискриминавције у институцијама образовања, те када су предложили да се из циљева образовања избришу речи „уважавање различитости“.

Опширније...

Заједничка радна група Поверенице за заштиту равноправности и Заштитника грађана, формирана са циљем да анализира постојећи контекст, односно прописе од значаја за правни положај трансполних особа, завршила је рад . Резултат рада Радне групе су појединачни аналитички текстови, као и заједнички документ под називом: „Препоруке заједничке радне групе Поверенице за равноправност и Заштитника грађана за измену и допуну прописа од значаја за правни положај трансполних особа“.

Радна група радила је у саставу: др Зорица Мршевић, Славољупка Павловић, Милан Ђурић и Предраг Шарчевић.

Преузимање: Појединачни аналитички текстови

baner1