а

Тамара Лукшић Орландић, заменица заштитника грађана за родну равноправност, учествовала је са сарадницима у поворци поводом обележавања Дана поноса, у акцији  организованој под слоганом “Зона слободна од мржње.”

Акцију су заједнички  организовали  Геј стрејт алијанса, Жене у црном, ИДАХО Београд, Лабрис – организација за лезбејска људска права, Квирија центар, Геј лезбејски инфо центар , Гејтен ЛГБТ, Асоцијација “Дуга”, Геј организација особа са инвалидитетом...

Опширније...

У реализацији плана за 2013. годину којим је предвиђена израда посебног Извештаја Заштитника грађана о спровођењу  Закона о равноправности полова у јединицама локалне самоуправе, прикупљени су подаци током мониторинг посета у 33 општине и града у Србији, односно попуњавањем упитника у 80-так општина и градова.

Имајући у виду посебан положај Града Београда, 27. јуна 2013. године, Тамара Лукшић Орландић са сарадницама из Стручне службе и Савета за родну равноправност Заштитника грађана састаће се са представницима Града Београда, градских општина Београда и представницима тела за родну равноправност Града и градских општина, како би се разговарало о примени Закона о равноправности полова, а  пре свега положају жена.

Опширније...

Заменица заштитника грађана, Тамара Лукшић Орландић, учествовала је на округлом столу чија је тема била: Дијалогом до заустављања насиља према женама и деци, који је у организацији Аутономсног женског центра, одржан 24.10. 2013. године у Београду.На конференцији су представљени резултати истраживања о последицама које има насиље према женама у партнерском односу на децу и одговор јавних служби на тај проблем.

Опширније...

Посетама Сјеници и Тутину, 6. и 7. јуна ове године, Заштитник грађана је завршио планиране мониторинг посете у 33 општине и града у циљу праћења примене Закона о равноправности полова.

На основу прикупљених података у разговорима са челним људима локалних самоуправа, као и на основу анализе података из упитника који су достављени из преко 80 општина и градова у Србији, биће сачињен посебан Извештај о примени Закона о равноправности полова на локалном нивоу, који ће бити представљен јавности у другој половини ове године.

Током мониторинг посета уочене су значајне разлике у раду локалних самоуправа у области родне равноправности. Резултати показују да у појединим општинама уопште нису успостављени механизми, у једном броју постоје препреке за активнији рад механизама који постоје практично само на папиру, али и да неколико општина и градовима, међу којима се као примери добре праксе издвајају Крагујевац, Житиште, Врбас, Нови Бечеј, Рашка, механизми имају средства за рад и подршку органа локалне самоуправе.

baner1