а

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.labris.org.rs/images/stories/vesti_razno/201/savet%20evrope.jpeg
There was a problem loading image http://www.labris.org.rs/images/stories/vesti_razno/201/savet%20evrope.jpeg

Seminar Borba protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacijeУ четвртак 13.12.2012. године, Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије и Савет Европе су организовали иницијални семинар у оквиру ЛГБТ пројекта Савета Европе “Борба против дискриминације на основу сексуалне оријентације и родног идентитета”на коме је присуствовала Ивана Савић из Стручне службе Заштитника грађана. На семинару је био представљен пројекат у који је поред  Италије, Летоније, Пољске, Албаније, Црне Горе укључена и Србија, што је оцењено као спремност Србије да систематски приступи решавању проблема неједнакости и дискриминације ЛГБТ особа у Србији. На семинару су поред представника и представница Канцеларије за људска и мањинска права и Савета Европе говорили и Повереница за заштиту Равноправности, представник Министарства унутрашњих послова и представници цивилног друштва који се баве питањем права ЛГБТ особа.

Заштитник грађана и Повереник за заштиту равноправности у мају 2012. године формирали су заједничку радну групу која ради на предлогу за измену и допуну прописа који су у вези са правним признавањем  последица промене пола. Радну групу чине стручњаци и стручњакиње са дугододишњим искуством у области права трансполних и трансродних особа: др Зорица Мршевић из Института друштвених наука, Милан Ђурић, активиста Гаyтена-ЛГБТ, Предраг Шарчевић, антрополог и Славољупка Павловић, сарадница Транс групе самопомоћи.

У протеклих шест месеци радна група је радила на идентификацији и анализи домаћих, регионалних и међународних релевантних правних прописа и стандарда у овој области, прикупљању и анализи примера добрих пракси из земаља у региону, као и на друштвеној и културолошкој контекстуализацији положаја трансполних особа у Србији.

Резултат рада радне групе биће конкретни предлози и препоруке за измене и допуне важећих прописа које ће допринети унапређењу положаја ових особа и интеграцији новог полног идентитета у све области њиховог личног, професионалног и јавног живота.

У оквиру активности везаних за надзор над применом Закона о равноправности полова на локалном нивоу и поводом обележавања Међународног дана људских права, Слободан Савић и Ђурђица Ергић, чланови Савета за родну равноправност Заштитника грађана, са Драганом Грабовицом из Стручне службе Заштитника грађана посетили су Град Крагујевац.

ЛГБТ права су права геј, лезбејки, бисексуалних и трансродних особа. ЛГБТ особе се најчешће суочавају са следећим проблемима:

  • Дискриминацијом и неједнакошћу;
  • Кршењем права на приватност и породични живот;
  • Насиљем.

baner1