а

Заштитник грађана Зоран Пашалић са сарадницима састао се данас са представником регионалне организације ЕРА и члановима ЕРА савеза из Србије - организацијама које се баве правима ЛГБТИ особа (удружења Изађи, Асоцијација Дуга, Гетен, ЦРПЦ, Да се зна, Глиц, Егал), са којима је разговарао о актуелним проблемима са којима се ЛГБТИ особе суочавају, о могућностима и начинима заједничке сарадње и активностима посвећеним унапређивању положаја ових особа у Републици Србији.

b_280_0_16777215_00_images_20190815_lgbti.jpegНа састанку је закључено да је положај ЛГБТИ особа и степен оставривања њихових права неопходно значајно побољшати пре свега усвајањем закона који ће регулисати нерешана, а за прирпаднике ЛГБТИ заједнице веома важна питања која се тичу истополних партнерстава и родног идентитета транс особа.

Усвајање Закона о истополним партнерствима је начин да се правно уреде имовинска и својинска права истополних партнера, што би положај ЛГБТИ особа суштински унапредило, истакао је заштитник грађана, додајући да ће институција такву активност увек подржати.

Учесници састанка истакли су да је проблем у вези са применом института злочина из мржње и даље актуелан, да су избеглице и мигранти другачије сексуалне оријентације и родног идентитета и даље у специфичном положају, да се ЛГБТИ особе лишене слободе, као и младе ЛГБТИ особе и даље сучовају са тешким ситуацијама након сазнања о њиховој сексуалној оријентацији и родном идентитету од стране биолошких или хранитељских породица, као и након напуштања установа социјалне заштите. Проблеми се, наводе, јављају и у вези са положајем интерсекс особа, затим приликом издавања уверења о слободном брачном стању особама које желе да склопе истополни брак у иностранству, као и са одржавањем хормонског статуса транс особа. Чињеница је, истичу, и да многе суштинске мере и активности садржане у Акционом плану за спровођење Стратегије превенције и заштите од дискриминације нису уопште реализоване, иако је овај стратешки документ престао да важи.
Договорено је одржавање редовних двомесечних, ако је потребно и чешћих, састанака организација цивилног друштва, које се баве правима ЛГБТИ особа и Заштитника грађана, а одређена је и контакт особа у Стручној служби Заштитника грађана за сарадњу са ЛГБТИ особама, која ће од ЕРА савеза и ЛГБТИ организација редовно добијати обавештења у вези са кршењем права ЛГБТИ особа. Пашалић је позвао представнике и представнице ЛГБТИ заједнице и организација које се баве правима ових особа да се обрате Заштитнику грађана уколико буду имали потребе за тим, и истакао, да ће у случају хитне ситуације, Заштитник грађана реаговати истог дана.

b_280_0_16777215_00_images_20190629parada1.jpgПета парада „Понос Србије“, под слоганом "Борба још увек траје – придружи се" одржана је данас у центру Београда без инцидента. Учесници су прошетали централним градским улицама захтевајући пре свега правно регулисање питања истополних заједница, затим депатологизацију транс идентитета и доступност хормонске терапије, сензибилизацију запослених у јавном сектору за рад са ЛГБТИ особама, као и повећање буџетских давања за рад ЛГБТИ организација.

b_280_0_16777215_00_images_20190629pride2.jpgУ поворци централним градским улицама, од Пионирског парка, преко Трга Николе Пашића, Теразија, Кнез Михајловом улицом до Студентског парка, било је око сто учесника. Као знак подршке Заштитника грађана захтевима и поштовању права припадника ЛГБТИ заједнице, шетњи су се придружиле и представнице стручне службе те институције.

Истраживање о ЛГБТИ популацији у ЕУ, Србији и Северној Македонији

Агенција Европске уније за основна права (ФРА) спроводи други круг европске анкете о ЛГБТИ популацији у Европској унији. Истраживањем се траже одговори од свих који себе сматрају ЛГБТИ, који су старији од 15 година и живе у Европској унији, Републици Србији или Северној Македонији.

Истраживање има за циљ да се прикупе подаци о искуствима дискриминације и злочина из мржње или узнемиравања, као и свакодневним животима, проблемима и изазовима с којима се суочавају ЛГБТИ особе у поштовању, заштити и промовисању својих права, како би се дошло до сазнања да ли се ситуација за ЛГБТИ особе побољшава – или не – широм Европске уније.

Република Србија по први пут има право да учествује у оваквој врсти истраживања, имајући у виду да је Одлуком Савета за стабилизацију и придруживање нашој држави 2018. године одобрен статус посматрача у Европској агенцији за основна права (ФРА). Учешће Србије као посматрача у раду ове Агенције важан је корак ка постепеном усклађивању са правом ЕУ у области основних права. Посебно ће допринети размени најбољих пракси које ће олакшати напредак на конкретним темељним питањима у складу са важећим стандардима ЕУ.

Истраживање се спроводи попуњавањем онлајн анкете, која ће бити отворена најкасније до 7. јула 2019. године. Одговори учесника/ца ће бити обрађени на анониман начин, како би се осигурала њихова приватност.

Резултати истраживања ће бити укључени у процену напретка од стране Европске комисије за 2020. годину. На овај начин, подаци се могу користити за процену делотворности политика и мера за борбу против дискриминације и виктимизације. Они ће такође помоћи у промовисању партиципације ЛГБТИ особа у друштву. Резултати ће омогућити поређења и указати на трендове између првог и другог истраживања.

Заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 27. јуна, Међународног дана поноса указује да, иако је у претходном периоду дошло до извесног напретка када је реч о заштити права припадника ЛГБТИ заједнице, ове особе као и они који подржавају остваривање њихових права још увек се не осећају сигурно. Изложене су насиљу, укључујући и физичко насиље и злостављање. Због изражених предрасуда и стереотипа везано за особе другачије сексуалне оријентације и родног идентитета у нашем друштву, оне су и даље, у великој мери, изложене дискриминацији, као и говору мржње. Управо због неприхватања од стране друштва, па чак и уже породице, ЛГБТИ особе често држе у тајности своју сексуалну оријентацију и родни идентитет. Из тог разлога Заштитник грађана у својим редовним годишњим извештајима стално даје препоруку да је потребно континуирано спроводити мере и активности посвећене подизању свести јавности о неопходности поштовања права ЛГБТИ особа.

Зоран Пашалић и овом приликом подсећа на неопходност да се правно уреде истополне заједнице и правне последице прилагођавања пола и родног идентитета, да се обезбеде едукације о положају и правима ЛГБТИ особа, организују активности усмерене на разбијање предрасуда и стереотипа и развијање услуга подршке, посебно за младе ЛГБТИ особе које су без дома јер су их породице одбациле.

Заштитник грађана указује и на специфичан положај интерсекс особа о чијим правима и проблемима се не зна и не говори довољно, а које се суочавају са дискриминацијом на основу полних карактеристика.

Међународни дан поноса се обележава широм света као знак сећања на протесте ЛГБТИ особа против систематског хапшења, прогона и злостављања од стране америчких власти, који су почели у ноћи између 27. и 28. јуна 1969. године у Њујорку и представљају зачетак организованог активизма и савременог покрета за успешно остваривање права ЛГБТИ заједнице у Америци, а затим и у остатку света. Понос у контексту прославе Међународног дана поноса означава потребу да ЛГБТИ особе живе достојанствено и равноправно са осталим грађанима и грађанкама.

baner1