а

Саопштења

Obuka 1 foto 2810Jединице локалне самоуправе у своје акционе планове експлицитно треба да укључе ЛГБТИ особе, пропишу мере за унапређивање њиховог положаја и да за те активности издвоје одговарајућа буџетска средства, изјавила је заменица Заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић.

Стојановић је на почетку прве од планираних пет обука о укључивању ЛГБТИ особа у локалне акционе планове, која је у среду 28.10.2020. године одржана у Ражњу, указала да истраживања и пракса Заштитника грађана показују да се ЛГБТИ особе, односно особе другачије сексуалне оријентације и родног идентитета, често сусрећу са дискриминацијом и другим видовима кршења људских права.

Често се сусрећу са говором мржње и злочинима из мржње због предрасуда и стереотипа који постоје у нашем друштву, нагласила је Стојановић и додала да је због тога веома значајно да се предузму мере заштите и унапређивања положаја ЛГБТ особа у њиховој локалној заједници.

Obuka 2 fotoСтојановић је подсетила да је препоруку о укључивању ЛГБТИ заједнице у локалне акционе планове Заштитник грађана изнео у редовним годишњим извештајима за 2018. и 2019. годину и да започете обуке представљају први корак у реализацији те препоруке, како би се и ЛГБТИ особама омогућило да остваре Уставом и законима гарантована права у својој локалној заједници.

Пет обука о укључивању ЛГБТИ особа у локалне акционе планове заједнички реализују Заштитник грађана и Асоцијација Дуга из Шапца, у оквиру пројекта Савета Европе „Промоција различитости и равноправности“, уз подршку Европске Уније.

Према плану, од 28. октобра до 11. новембра 2020. године биће одржано пет једнодневних обука за представнике укупно 15 јединица локалне самоуправе о мерама за унапређивање положаја ЛГБТИ особа у локалним срединама.

Планирано је да обукe, уз поштовање свих мера епидемиолошке заштите, заврши око 75 представника локалних самоуправа, који су задужени за израду локалних стратешких докумената (ЛАП) из области унапређења родне равноправности, положаја младих и развоја социјалне заштите.

Домаћини обука су Ражањ, Ваљево, Панчево, Нови Сад и Крагујевац, а на обукама ће узети учешће и представници органа јединица локалне самоуправе из Крушевца, Бољевца, Мионице, Ужица, Зрењанина, Пожаревца, Сомбора, Сенте, Бабушнице и Власотинца.

b_280_0_16777215_00_images_20201008Konferencija1.jpgЗаштитник грађана Зоран Пашалић истакао је данас да насиље у породици није проблем одређене породице већ целог друштва и заложио се да се жртвама породичног насиља, које чине најчешће жене и деца, омогући хитан преглед код лекара судске медицине како би се утврдили докази о том чину и успоставила узрочно-последична веза између радње и последице насиља.

„Ми тражимо да се омогући жртвама насиља у породици да се оно што се десило евидентира одмах и на прави начин пре него што дође до суда, да се не би десило, што се дешава у великом броју случајева, да жртва промени свој исказ у самом судском поступку“, рекао је Пашалић на представљању „Посебног извештаја Заштитника грађана о раду група за координацију и сарадњу на подручју Града Београда“ у Палати Србија, који је уживо пратило близу 30 представника тужилаштава, судова, центара за социјални рад и невладиних организација, док је око 70 учесника презентацију посебног извештаја пратило путем ZOOM апликације.

Пашалић је истакао да би прегледи жртава породичног насиља требало да се обављају на Институту за судску медицину у Београду, али и у другим већим центрима у Србији, како би се чак и у случају да жртва касније промени свој исказ и негира да је доживела насиље, обезбедило да починилац насиља буде адекватно кажњен.

Сада имамо ситуацију да жртва породичног насиља одлази у Ургентни центар где се констатују повреде али нема утврђивања узрочно-последичне везе насиља чиме се оставља простор да починилац насиља не буде кажњен за своје поступке, додао је Пашалић.

Заштитник грађана је навео да би овакви прегледи били јефтини и нагласио да ће од локалних самоуправа, судова, тужилаштава и полиције тражити подршку за овај пројекат а од професора судске медицине да организују обуке за поступање у случајевима породичног насиља.

Амбасадор Краљевине Холандије Жил Бешор Пух изјавио је да је породично насиље и даље постоји не само у Србији већ у свим земљама, укључујући Холандију, и изразио задовољство што холандска амбасада може да подржи овакве иницијативе у нашој земљи.

b_280_0_16777215_00_images_20201008Konferencija3.jpgЗаменица Заштитника грађана за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић изјавила је да је за успех у спречавању породичног насиља, поред доброг нормативног оквира који имамо, потребна континуирана едукација запослених који поступају у случајевима насиља у породици и обезбеђен довољан број стручног кадра у центрима за социјални рад на шта је Заштитник грађана често указивао и тражио од Министарства за рад да то обезбеди.

Стојановић је током представљања извештаја навела да је потребно радити и на унапређењу знања свих грађана да препознају насиље и да реагују онда када га уоче, истичући да иако се извештај односи на случајеве на територији Београда, ми морамо допрети до сваког грађанина Србије у сваком делу Србије.

У наставку презентације извештаја Стојановић и представнице Аутономног женског центра Вања Мацановић и Тања Игњатовић су представиле прикупљене податке, закључке и препоруке.

Посебни извештај је полазна основа за пројекат „Ефикасне политике и јединствена пракса у подршци и заштити преживелих жртава насиља у породици“, који спроводи Аутономни женски центар, у сарадњи са Заштитником грађана и Форумом судија Србије, а уз финансијску подршку Амбасаде Краљевине Холандије. Извештај су израдили Заштитник грађана и невладина организација Аутономни женски центар, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

Заштитник грађана покренуо је по сопственој иницијативи, а после информација из медија о породичном насиљу у којем је убијена једна жена, поступак контроле законитости и правилности рада Министарства унутрашњих послова, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Центра за социјални рад Параћин.

Од Министарства унутрашњих послова и Центра за социјални рад у Параћину, Заштитник грађана је затражио да најкасније у року од 15 дана доставе све информације и документацију о овом случају.

Од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Заштитник грађана је затражио да изврши надзор над радом Центра за социјални рад Параћин у овом случају и да достави извештај и документацију. Ради упознавања са свим чињеницама и околностима, Заштитник грађана је и од Основног јавног тужилаштва у Параћину затражио да достави информације о овом случају.

Након прикупљања свих одговара и документације Заштитник грађана ће одлучити о даљем поступку и о томе обавестити јавност.

Након сазнања из медија о убиству жене од стране супруга у насељу Козујево у Крагујевцу, чему је претходило вишегодишње злостављање, Заштитник грађана је по сопственој иницијативи покренуо поступак контроле правилности и законитости рада Министарства унутрашњих послова - Полицијске управе Крагујевац, Центра за социјални рад „Солидарност“ из Крагујевца и затражио информације од Дома здравља Крагујевац. Према наводима медија жртва је супруга већ раније пријављивала за насиље, након чега је он хапшен, али је пуштан на слободу, пошто је она повлачила поднете пријаве.

Заштитник грађана је затражио од надлежних органа да га без одлагања, а најкасније у року од 15 дана обавесте о свим мерама које су предузели у сарадњи са другим надлежним органима за заштиту жртве од породичног насиља, као и о свим околностима овог случаја.

Заштитник грађана je сходно својим законским овлашћењима, данас затражио од Министарства унутрашњих послова да га обавести, најкасније у року од 15 дана, о мерама које су предузете и које се планирају у сарадњи са другим надлежним органима, како би се открили, процесуирали и адекватно санкционисали извршиоци напада на Прајд инфо центар у Београду.

Заштитник грађана подсећа да је након сазнања из медија да је Прајд инфо центар у Београду нападнут 29. фебруара 2020. године, у свом саопштењу осудио тај напад указујући на то да неприхватање различитости и права на сексуално опредељење доводи до насиља над припадницима ЛГБТИ популације. Заштитник грађана је тад захтевао ефикасну реакцију надлежних у проналажењу и санкционисању одговорних за нападе, подсећајући на чињеницу да је то био једанаести напад на просторије Прајд инфо центра, као и на то да за претходних десет до сада нико није одговарао.

baner1