а

Активности

Заменица Заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић указала је данас да ова институција има надлежност да иницира измену прописа и позвала старије жене из Ивањице и околних села да обрате Заштитнику грађана уколико сматрају да су њихова права угрожена.

b_280_0_16777215_00_images_20220330Radionica.jpg
Фото: Заштитник грађана

„Важно је да старије особе, посебно жене на селу, буду оснажене да надлежним органима пријаве насиље сваке врсте, али и да препознају разне облике дискриминације која се врши над њима. Заштитник грађана може да иницира измене актуелних прописа којима би се унапредио положај старијих особа“, рекла је Стојановић на скупу „Превенција насиља над старијим женама у условима пандемије и изазови у приступу услугама социјалне и здравствене заштите“.

Стојановић је скупу који су организовала удружења „Ларис“ и „Снага пријатељства – Amity" поновила да су поред сиромаштва, дискриминације и насиља, главни проблеми са којима се сусрећу жене на селу недостатак посебних услуга и сервиса подршке, као и отежан приступ здравственим установама.

Представница удружења „Снага пријатељства - Amity" Надежда Сатарић је истакла да је веома важно да се старије жене информишу и да разговарају о различитим видовима насиља, занемаривања и злостављања старијих, имајући у виду да су у последњих седам дана у Србији убијене четири жене, од којих су три биле старије од 60 година.

Опширније...

b_280_0_16777215_00_images_20220310Foto1.jpg
Фото: Заштитник грађана

Заменица Заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић изјавила је данас да су поред сиромаштва, дискриминације и насиља, главни проблеми са којима се сусрећу жене на селу недостатак посебних услуга и сервиса подршке, као и отежан приступ здравственим установама.

Стојановић је на скупу „Положај жена на селу, дискриминација и насиље над старијим женама и значај тражења заштите“ организованом у Сирогојну поводом Међународног дана жена – 8. марта, позвала све присутне жене да се обрате Заштитнику грађана уколико сматрају да је дошло до кршења њихових права.

„Обратите се Заштитнику грађана када надлежни органи не поступе по пријавама за насиље, када имате проблема са 'ћутањем управе', ако два месеца не добијете решење о остваривању права на пензију, ако катастар два месеца не поступи по вашем захтеву за укњижбу, ако не можете да одете на специјалистички преглед за који имате упут и из свих других разлога за које сматрате да доводе у питање остваривање ваших гарантованих права“, рекла је Стојановић на скупу који су организовала удружења „Златиборски круг“ из Чајетине и „Снага пријатељства – Amity“ из Београда.

b_280_0_16777215_00_images_20220310Foto2.jpg
Фото: Заштитник грађана

Председница удружења „Снага пријатељства - Amity” Надежда Сатарић указала је да пракса показује да су старије жене у лошијем положају од старијих мушкараца јер имају ниже пензије, нису власнице имовине, чешће су жртве насиља и занемаривања и додала да им је и право на приступ здравственим услугама угрожено.

Представница Савета за родну равноправност општине Чајетина Бранкица Рајовић представила је планове за одржавање радионица са женама на селу о очувању здравља и процедурама пријаве насиља у породици.

Представница удружења „Златиборски круг“ Зорица Милосављевић је рекла да ово удружење постоји више од 20 година и да су им циљне групе стари, млади и жене, са фокусом на женама старијим од 70 и 80 година.

Учеснице трибине, жене из села Сирогојно, Рожанство, Крива Река и са Златибора су истакле да су до пре неколико година имале здравствену станицу, зубарску амбуланту и локални превоз, али да то више није случај.

Оне су навеле да постоје системски проблеми у вези са приступом здравственим и услугама социјалне заштите, образовању, превозу у сеоским срединама и да је за њихово решавање потребна измена прописа.

Поводом трагичног догађаја који се догодио у Лесковцу, у којем је четворо људи изгубило живот, међу којима су дете и трудница, Заштитник грађана је по сопственој иницијативи покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства унутрашњих послова, Центра за социјални рад у Бојнику и Центра за социјални рад у Лесковцу, како би испитао околности које су довеле до породичног насиља са трагичним исходом.

Заштитник грађана је затражио од Центра за социјални рад у Бојнику и Лесковцу, као и од Министарства унутрашњих послова да га обавесте у року од 15 дана да ли су од раније били упознати са породичном ситуацијом у настрадалој породици, да ли је у протеклом периоду било пријава за насиље у породици, те уколико је било насиља потребно је да обавесте Заштитника грађана о мерама и радњама које су предузели како би се пружила адекватна заштита породици. Такође, Заштитник грађана је захтевао од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да изврши стручни надзор над радом Центра за социјални рад у Бојнику и Центра за социјални рад у Лесковцу у погледу ове породице и да га обавести о резултатима обављеног надзора.

b_280_0_16777215_00_images_crveni_krst_10032020.jpgЗаменица заштитника грађана Јелена Стојановић је данас учествовала на конференцији ,,Невидљиве жене“, организованој поводом обележавања Међународног дана жена, од стране Црвеног крста Србије и мреже HumanaS, у партнерству са Повереником за заштиту равноправности и Кабинетом министарке без портфеља проф. др Славице Ђукић Дејановић. На конференцији су, осим заменице заштитника грађана Јелене Стојановић, говориле министарка, проф. др Славица Ђукић Дејановић, повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић, Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије, Гордана Миловановић из организације Хелп нет, Славица Станковић из организације Хлеб живота и Славица Ђурђевић, хранитељица из Бољеваца.

Заменица заштитника грађана је истакла да је ово тренутак да се скрене пажња на оне генерације жена које су неправедно заборављене, чија права се често крше, а многе припаднице ових генерација нису чак ни свесне тога, због укорењених предрасуда и стереотипа у нашем друштву. Реч је о генерацијама старијих жена, које нису довољно обавештене о механизмима заштите својих права. Она је навела да су најчешћи проблеми са којима се сусрећу старије жене сиромаштво и насиље и занемаривање унутар породице, укључујући располагање имовином без њиховог пристанка, незадовољство остваривањем права на материјалну подршку када се нађу у стању тешке материјалне и животне ситуације услед недостатка примања или недовољне висине примања, a када су лошег здравственог стања, отежано je остваривање права на помоћ и негу другог лица.

Јелена Стојановић је на указала да неки од података до којих је дошао Заштитник грађана, поступајући по притужбама грађанки, као и информације које смо данас чули, отварају нова питања: Како смо се од борбе за једнакост, равноправност, услове рада и права гласа, вратили корак уназад, борећи се за егзистенцију? И колико смо способни да са декларативне прославе 8. марта пређемо на суштинску заштиту права наших грађана старије генерације?

Заменица заштитника грађана је позвала све, а нарочито старије жене које сматрају да су њихова права повређена непоступањем или неодговарајућим поступањем органа управе да се обрате Заштитнику грађана, да заједно обезбедимо достојанствену старост, испуњену одговарајућим садржајима.

На основу текстова објављених у медијима, у којима се наводи да је група од око две стотине средњошколаца, по наводима медија самоорганизованих преко друштвених мрежа, у Лесковцу протествовала због најаве да ће се у том граду одржати Парада поноса, да је током протеста било инцидената и да су окупљени средњошколци узвикивали непримерене и увредљиве пароле, Заштитник грађана покренуо је поступке контроле законитости и правилности рада надлежних органа.

Заштитник грађана већ годинама указује да је потребно у образовни систем у већој мери укључити образовање о људским правима ради смањивања нетолеранције према рањивим друштвеним групама и разбијања предрасуда и стереотипа. Циљ институције је да поступцима контроле законитости и правилности рада утврди које су мере школе предузимале, предузимају и планирају да спроведу у циљу повећавања знања деце и ученика у овај области, развијању толеранције према различитостима, уз истовремено разбијање стереотипа и предрасуда.

Дискриминација и насиље над ЛГБТИ заједницом испољава се у различитим облицима, до тога да се чак скрнаве и зграде у којима се налазе њихова удружења, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић поводом јучерашњег ломљења браве на улазним вратима Прајд инфо центра у Београду.

Када се одшкрину врата ексктремистичком и агресивном деловању хулигана, жтве постају најрањивије групе у друштву, међу којима су најчешће припадници ЛГБТИ заједнице. Сексуална оријентација су лична ствар појединца, али се заштита права на различитост тиче свих нас у држави, поручио је Пашалић. Неприхватање различитости и права на сексуално опредељење доводи до насиља над припадницима ЛГБТИ и захтева ефикасну реакцију надлежних у проналажењу и санкционисању оних који их чине, изјавио је Пашалић и подсетио на чињеницу да се јуче догодио 11 напад на просторије Прајд инфо центра, као и да до сада за претходних 10 нико није одговарао.

Наша основна обавеза је да радимо на подизању свести друштва о правима ЛГБТИ особа преко едукације младих, поручио је Пашалић, као и полиције, судија и тужилаца у циљу заштите и унапређења права свих грађана, међу којима су и права особа другачије сексуалне оријентације.

Заштитник грађана је 18. фебруара 2020. године поднео Народној скупштини Републике Србије амандмане на Предлог закона о играма на срећу, како би се њиховим усвајањем осигурало потпуно и неометано остваривање права особа са инвалидитетом и других социјално угрожених лица. Амандмани су поднети на иницијативу Националне организације особа са инвалидитетом Србије (НООИС), у виду изричите гаранције усмеравања дела прихода добијених од игара на срећу у буџетско финансирање рада организација особа са инвалидитетом и унапређење квалитета њиховог живота.

Искључивањем поменутих гаранција, који су тренутно на снази у Закону о играма на срећу, смањио би се постојећи ниво права особа са инвалидитетом, гарантован Уставом и Конвенцијом УН о правима особа са инвалидитетом, на чију примену се наша држава обавезала. Заменик заштитника грађана Слободан Томић истиче да је разлог за подношење амандмана у чињеници да је предлогом закона искључено законско одређење коришћења средстава у наменске сврхе, између осталог, за финансирање организација особа са инвалидитетом и других удружења чији је циљ унапређење социјално-економског и друштвеног положаја особа са инвалидитетом и других лица у стању социјалне потребе, иако средства добијена од игара на срећу представљају значајан извор који може видљиво допринети побољшању положаја особа са инвалидитетом и других осетљивих друштвених група.

baner1